"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah kepada Allah, Tuhan sekelian alam"

Sehari sepotong ayat

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.. Wahai manusia! Sembahlah Tuhanmu yg telah menciptakan kamu & orang2 yg sebelum kamu, agar kamu bertakwa. Dialah yg menjadikn bumi sebagai hamparan bgmu & langit sbg atap & Dialah yg menurunkn air hujan dr langit lalu menghasilkn buah2an sbg rzki utkmu. Krn itu jgnlah kamu mengadakan prbandingan bg Allah, padahal kamu mengetahui."

(Al-Baqarah:21-22)

Terima kasih kerana sudi bersama diari ibu ini....

Wednesday, July 29, 2009

JOM RAMAI-RAMAI


Tanpa kita sedari H1N1 semakin merebak tidak kira tempat dan siapa. Kita hanya mampu beriklan di televisyen2, radio dan di mana2 menasihatkan agar kita sentiasa basuh tangan dengan bersih untuk mengelakkan jangkitan penyakit ini.

Hakikatnya telah lama panduan kebersihan ini disarankan kepada kita, kenapa kita tidak mencuci tangan seterusnya berwudhu dan terus beribadah kepadaNya? Sebenarnya telah tiba masanya kita mempelajari hikmat wudhu ini yang mana masih diambil ringan kebanyakan kita. Berwudhuklah kita sentiasa dengan doa setiap basuhannya dan buatlah solat sunat wudhu bila kita berwudhu.

Allah menurunkan bencana kepada kita agar menjadi peringatan kepada kita yang telah lalai mengingatiNya. Panduan dalam hidup kita sebenarnya ada pada wajib, sunat, makruh dan haramnya. Sekiranya kita mahukan keselamatan, kesihatan dan lainnya, berusahalah kita menjadikan kehidupan kita sebagai kehidupan seorang muslim yang sejati dalam semua bidang kehidupan.

Marilah sama-sama kita berwudhu, bersolat memohon ampun dan sama-sama kita berdoa agar Allah melindungi kita semua. Bencana Allah turunkan tidak kira siapa, samada pada orang beriman ataupun tidak. Ini baru cerita tentang 1 hikmat wudhu belum yang lainnya, kita akan bincangkan kemudian setiap hikmat perbuatan yang tergolong dalam hukum sunat yang telah Allah nyatakan...

0 comments:

~

Share |

Ingin menambah rezeki dgn Program Kebajikan? SILA KLIK

Mengaut Keuntungan Lumayan Daripada Tuisyen Secara Sambilan/Sepenuh Masa.

Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP