"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah kepada Allah, Tuhan sekelian alam"

Sehari sepotong ayat

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.. Wahai manusia! Sembahlah Tuhanmu yg telah menciptakan kamu & orang2 yg sebelum kamu, agar kamu bertakwa. Dialah yg menjadikn bumi sebagai hamparan bgmu & langit sbg atap & Dialah yg menurunkn air hujan dr langit lalu menghasilkn buah2an sbg rzki utkmu. Krn itu jgnlah kamu mengadakan prbandingan bg Allah, padahal kamu mengetahui."

(Al-Baqarah:21-22)

Terima kasih kerana sudi bersama diari ibu ini....

Sunday, September 6, 2009

TAZKIRAH NUZUL QUR'AN


Hari ini merupakan cuti umum untuk kebanyakan negeri kecuali Kedah yang telah mengambil cuti sambutan Ramadhan. Nak cerita sikit tentang tazkirah Ramadhan antara solat Tarawikh malam tadi di surau yang disampaikan oleh Ustaz Amir Lutfi dari POLIMAS. Beliau menceritakan tentang MUKJIZAT AL-QUR'AN.

Al-Qur'an merupakan petunjuk, penawar, pengubat segala penyakit sesuai untuk setiap zaman terutama ubat virus penyakit aqidah yang melanda ummat kini. Kita perlu mengambil iktibar bagaimana Saidina Umar yang keras hati menjadi lembut dan cair bila mendengar ayat-ayat suci Al-Qur'an.

Al-Qur'an menjadi ‘hudallinnas’…panduan pada manusia, ‘hudallilmuttaqin’… petunjuk pada orang yang bertaqwa. Al-Quran menjadi sempadan yang mana halal, haram, makruh, sunat, harus dan sebagainya kepada orang mukmin.

Al-Qur'an umpama lampu, memberi cahaya menerangi kehidupan orang mukmin. Jadikanlah Al-Qur'an dekat dengan hati kita, menjadi teman setia lebih dari TV3. Kesyukuran orang beriman membawa berkat dalam dirinya, memberi nuur dalam kehidupannya. Jika ditimpa musibah, Allah berikan kesabaran pada mereka. Allah memberi ketenangan dalam kehidupan orang mukmin. Alangkah tenteramnya hati kita dikelilingi kebaikan orang beriman.

Sepanjang Ramadhan setiap malam solat tarawikh kita memohon petunjuk, rahmat dan keampunan dari Allah SWT agar kita tidak mengulangi lagi segala kesilapan dan kealpaan kita selama ini. Hanya orang dipilih dan terpilih sahaja yang beriman dan yakin akan segala janji Allah. Ramai manusia yang hanya dapat lapar dan dahaga sahaja di bulan Ramadhan ini sedangkan amalan mereka tidak diterima Allah SWT. Manusia yang hilang panduan umpama ‘wau yang putus talinya’.

Berdoalah kita jangan jadi golongan ‘al-asyqiya’, golongan celaka yang mengenepikan Allah, tidak menerima hukum hakam Allah di dalam bulan Ramadhan ini. Allah akan menunjukkan segala amalan baik mereka tetapi amalan tersebut menjadi debu-debu berterbangan…wal’ayazubillahiminzalik.

Marilah sama-sama kita jadikan Al-Quran TEMAN SETIA anda, menjadi pembela kita di Kemudian hari, insyaAllah.

0 comments:

~

Share |

Ingin menambah rezeki dgn Program Kebajikan? SILA KLIK

Mengaut Keuntungan Lumayan Daripada Tuisyen Secara Sambilan/Sepenuh Masa.

Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP