"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah kepada Allah, Tuhan sekelian alam"

Sehari sepotong ayat

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.. Wahai manusia! Sembahlah Tuhanmu yg telah menciptakan kamu & orang2 yg sebelum kamu, agar kamu bertakwa. Dialah yg menjadikn bumi sebagai hamparan bgmu & langit sbg atap & Dialah yg menurunkn air hujan dr langit lalu menghasilkn buah2an sbg rzki utkmu. Krn itu jgnlah kamu mengadakan prbandingan bg Allah, padahal kamu mengetahui."

(Al-Baqarah:21-22)

Terima kasih kerana sudi bersama diari ibu ini....

Thursday, September 24, 2009

Pagi Raya Pertama

Raya tahun ni kami sambut ala kadar je di kampung... hanya kami dan keluarga adik je yang balik kampung, yang lain beraya rumah sendiri dan rumah mertua. Yang lain tu balik kampung silih berganti, keluar masuk, ada yang bertembung dan ada yang tak bertemu. Nak buat macamana, masing-masing ada jadual sendiri...

Selepas makan dan solat, kami ziarah kawan ayah yang tenat di Hospital Teluk Intan, saat yang menyedihkan..... Beliau telah kembali ke rahmatullah pagi kelmarin semasa kami berada di kampung Perak, Al-Fatihah, Alhamdulillah sempat kami ziarah.

Sempat juga berposing selepas solat raya.
"Fawwaz minta maaf zahir bathin, tok""Nakhie pun sama tok, wah... bestnya dapat duit raya..."
"Kami tak dapat duit raya ke???..."
(Bersama adik *guru B. Arab Kolej Islam Klang)
2 menantu yang sering berentap siapa jadi pilihan utama pak mertua...he he
(Cik Nizam dan Cik Abu)
"MERDEKA!" 3 sepupu yang baru habis berentap dalam UPSR
Dari kiri; Fadhil, Amin, Hafiz
"Yee, kami dah lama merdeka"
"Ingat... tahun depan... PMR"
2 sepupu yang sentiasa tak kering idea menyakat atok...
(Khairul, Rodhi)
Kenangan raya 1430H

2 comments:

BUJANG SUSAH September 24, 2009 at 3:00 PM  

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini. Semoga bermanfaat insyaAllah..Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain(Hadis riwayat Al-Qudhi).

blog anda bagus...!!! Teruskan menulis.. dan semoga sejahtera sentiasa. Selamat hari raya.. Semoga dipertemukan dgn Ramadhan yang akan datang insyaAllah. Maaf Zahir & Batin.
semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

Rahsidah Arbain September 24, 2009 at 9:45 PM  

Wa'alaikumussalam....

Tk dengan info-info yang bermanafaat.

tq juga singgah teratak kami memberi komen...

~

Share |

Ingin menambah rezeki dgn Program Kebajikan? SILA KLIK

Mengaut Keuntungan Lumayan Daripada Tuisyen Secara Sambilan/Sepenuh Masa.

Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP