"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah kepada Allah, Tuhan sekelian alam"

Sehari sepotong ayat

"Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.. Wahai manusia! Sembahlah Tuhanmu yg telah menciptakan kamu & orang2 yg sebelum kamu, agar kamu bertakwa. Dialah yg menjadikn bumi sebagai hamparan bgmu & langit sbg atap & Dialah yg menurunkn air hujan dr langit lalu menghasilkn buah2an sbg rzki utkmu. Krn itu jgnlah kamu mengadakan prbandingan bg Allah, padahal kamu mengetahui."

(Al-Baqarah:21-22)

Terima kasih kerana sudi bersama diari ibu ini....

Sunday, November 14, 2010

WASIAT...

SALAM 'AIDIL ADHA untuk semua muslimin muslimat.


Selain dari ibadah qurban di Hari Raya 'Aidil Adha, satu lagi peristiwa penting iaitu KHUTBAH TERAKHIR RASULLAH SAW yang telah disampaikan oleh Rasulullah SAW pada 9 Zulhijjah tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah Gunung 'Arafah...
Marilah sama-sama kita teliti, hayati & muhasabah setiap bait @ kata-kata Rasulullah SAW tersebut... yang pasti, Rasulullah SAW menyampaikanya dgn penuh sebak, apatah lagi para sahabat...


"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yg ingin kukatakan..

Aku tidak mengetahui adakah aku dapat bertemu lagi dgn kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dgn teliti kata-kataku ini & sampaikanlah ia pd org2 yg tidak dpt hadir di sini pd hari ini.

Wahai manusia, sptmana kamu menganggap bulan ini & kota ini sbg suci maka anggaplah jiwa & harta setiap orang Muslim ialah amanah suci. Kembalikan harta yg diamanahkan kpd kamu, kpd pemiliknya yg berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu & Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala amalan kamu.

Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yg melibatkan riba' hendaklah dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dlm perkara2 besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dlm perkara2 kecil.
Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai hak atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan & pakaian dlm suasana kasih sayang.
Layanilah wanita-wanita kamu dgn baik & berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman & pembantu kamu yg setia. Dan hak kamu ke atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan org yg kamu tidak sukai ke dlm rumah kamu & dilarang melakukan zina.
Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Sembahlah Allah, dirikanlah solat 5 kali sehari, berpuasalah di Bulan Ramadhan, tunaikanlah zakat & harta kekayaan kamu & kerjakanlah ibadah haji sekiranya mampu.
Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kpd Muslim yg lain. Kamu semua adalah sama, tidak ada seorangpun yg lebih mulia dr yg lainnya kecuali taqwa & amal soleh.
Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pd suati hari untuk dipertanggungjawabkan atas segala apa yg telah kamu lakukan. Oleh itu, awasilah tindak-tanduk kamu agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi @ Rasul yg akan datang selepasku & tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dgn betul & fahamilah kata-kataku yg telah disampaikan kpd kamu.
Sesungguhnya aku tinggalkan kpd kamu 2 perkara yg sekiranya kamu berpegang teguh & mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran & Sunnahku.
Hendaklah orang2 yg mendengar ucapanku ini menyampaikan pula kpd orang lain & hendaklah orang yg lain itu menyampaikannya pula kpd orang lain & begitu seterusnya. Semoga orang yg terakhir yg menerimanya lebih memahami kata-kataku ini dari mereka yg mendengar terus dariku.
Saksikanlah ya Allah, bahawasanya aku telah sampaikan risalahMu kpd hamba-hambaMu."

4 comments:

Abd Razak November 15, 2010 at 6:10 AM  

aSSalamualaikum cikgu...

Moga cikgu sihat dan sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang~Nya..

Selamat Hari Raya Eidul Adha Maaf Zahir Batin..:)

Werdah November 15, 2010 at 8:21 AM  

Salam ckg Rash

Semoga Allah merahmati kita semuanya yang berusaha mensucikan hati.

Salam 'idul adha maaf zahir batin.

ckg rash November 15, 2010 at 8:01 PM  

wa'alaikumussalam,

amiiin, tkasih atas doa ust AR itu. Moga ust pun sentiasa dlm rahmat & k/sygNya.

Salam 'Eidul Adha & mf zhr bathin jua...

ckg rash November 15, 2010 at 8:03 PM  

wa'alikumussalam,

amiiin, tkasih atas doa mkcik...Moga mkcik pun begitu juga hendaknya sntiasa dlm lindungan & dirahmatiNya...

Salam 'Eidul Adha & mf zhr bathin jua utk mkcik sekeluarga.

~

Share |

Ingin menambah rezeki dgn Program Kebajikan? SILA KLIK

Mengaut Keuntungan Lumayan Daripada Tuisyen Secara Sambilan/Sepenuh Masa.

Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP